Rugklachten

Rugklachten (en met name lage rugklachten) zijn de meest voorkomende klachten die we in de praktijk zien. Deze klachten kunnen allerlei oorzaken hebben, waarvoor het allereerst noodzakelijk is dat er een goed onderzoek plaatsvindt om een juiste diagnose te kunnen stellen.

Het is essentiëel om goed in beeld te krijgen waarom bepaalde rugklachten zijn ontstaan en/ of waarom bij sommige mensen de rugklachten niet meer lijken over te willen gaan. Pas wanneer deze oorzaken duidelijk zijn, is het zinvol om te gaan behandelen. Een belangrijk deel van onze aanpak van rugklachten is dat er uitvoerig aandacht wordt besteed aan het correct staan, zitten, bukken en tillen. Er wordt goed uitleg geven aan het hoe en waarom van goede ‘rugergonomie’ en hoe te voorkomen dat de klachten opnieuw terugkeren (preventie).

Rugscholing bevat ook het aanpakken van ‘bewegingsangst’ (de angst om de rug te belasten). Door stapsgewijze training zullen we helpen de belastbaarheid van de rug toe te laten nemen. Door het herhaaldelijk op correcte wijze belasten van de rug keert het vertrouwen in het gebruik van de rug terug.

Kwaliteitsnetwerk rugklachten
Deze praktijk heeft zich aangesloten bij het Rug-netwerk. Het netwerk is regionaal opgericht en alle aangesloten praktijken hebben dezelfde missie en visie. Het voordeel dat uw fysio- of oefentherapeut aangesloten is, is dat er altijd gehandeld wordt volgende de laatste ontwikkelingen die verwerkt zijn in een behandelprotocol. De kwaliteit van de aangesloten praktijken wordt hoog gehouden door middel van inhoudelijke scholing en toetsing.

Uitgangspunten van uw behandeling
Door de rugklachten effectief aan te pakken proberen we onnodig lange ziekteduur en beperkingen in uw dagelijkse activiteiten te voorkomen. U staat als patiënt altijd centraal bij de behandeling. Ieder mens is anders, dus de behandeling wordt altijd op maat gemaakt en is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De behandeling bestaat uit:
1.       het verbreden van de kennis over (het ontstaan van) uw rugklachten
​          zodat u weet hoe u het beste op de klachten kunt reageren en op een goede
​          manier kan handelen
2.       adviezen ten aanzien van uw dagelijkse bewegingen en begeleiding
​          bij het hervatten van werkzaamheden of sport
3.       een op maat gemaakt trainingsprogramma met persoonlijke doelen
​          uitgezet in de tijd

Het is belangrijk dat u zelf actief deelneemt aan de behandeling en de adviezen van de therapeut opvolgt. Alleen op deze wijze kunt u sneller genezen. Bewegen is goed voor uw rug en niet schadelijk!

Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website www.rug-netwerk.nl

 

Neem contact met ons op

Wanneer u uw gevens hier invult en verstuurt, nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op. Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord op uw vraag te geven.

Mocht u een afspraak willen maken, dan kunt u ons natuurlijk altijd even bellen.

7 + 1 = ?